Haal rendement met hotelkamers: drie gouden regels

Beleggen in hotelkamers wordt steeds populairder, en terecht: met een relatief lage instapkost kan je een sterk rendement halen, zonder zorgen om verhuur of onderhoud. Met hotelkamers kan u slapend geld verdienen. Tenminste, als u rekening houdt met een aantal cruciale voorwaarden. Wat moet u wel, en vooral niet doen als u wil investeren in hotelkamers?

1 Teken niet voor: variabele rendementen

Kies wel voor: vaste, geïndexeerde huuropbrengsten

Stel dat uw hotelkamer niet elke nacht verhuurd wordt, verdient u dan ook minder? Sommige constructies werken met variabele inkomsten, die gebaseerd zijn op de bezettingsgraad van het hotel, of van uw specifieke kamer. Niet bepaald de meest veilige belegging, dus. Kies daarom voor een formule waarbij u altijd huuropbrengsten krijgt, ongeacht de bezettingsgraad. Meer nog: vraag na of de huurinkomsten geïndexeerd zijn. Zo krijgt inflatie geen vat op uw opbrengsten, wat bijvoorbeeld wel het geval is als u geld op een spaarrekening met een verwaarloosbare rentevoet parkeert. Bovendien zijn taksen, inrichting en onderhoudskosten voor de beheerder, zodat niets aan uw rendement kan vreten.

2 Teken niet voor: opstal of erfpachtovereenkomst

Kies wel voor: aankoop in volle eigendom

Let op voor contracten waarbij u alleen de constructie (de hotelkamer) in volle eigendom verwerft, maar het grondaandeel op basis van opstal of erfpachtovereenkomst verkrijgt. Dat heeft een stevige impact op de waarde bij eventuele herverkoop en heeft ook fiscale implicaties: bij herverkoop van het erfpachtrecht (binnen de vijf jaar) is de volledige ontvangen prijs (niet de winst) belastbaar aan tarieven die kunnen oplopen tot 50%.

Koop dus uitsluitend een hotelkamer aan in volle eigendom, waarbij u ook 100% eigenaar bent van uw grondaandeel. Het btw-bedrag op uw aankoop kan u nadien trouwens volledig recupereren.

3 Teken niet voor: hoteluitbating zonder langlopende overeenkomst

Kies wel voor: een langetermijncontract met een solvabele hotelpartner

Een van de gouden regels om een veilige investering in hotelkamers te doen die ook goed rendeert, is: werk samen met een  betrouwbare hotelpartner. Liefst een groter concern met meerdere hotels of ketens onder de vleugels. Kies altijd voor een project dat in zee gaat met een gereputeerde hotelketen die een bewezen expertise en goede financiële rapporten kan voorleggen. Dan kan u ervan op aan dat het goed zal zitten met service en bezettingsgraad. Vraag ook naar de termijn van de huurovereenkomst met de hotelpartner, en kies daarbij altijd voor een langetermijncontract. Sommige formules geven een vooruitzicht van meer dan twintig jaar huuropbrengsten.

 

Designhotel Eilandje, check in voor veilig rendement

  • Aankoop in volle eigendom
  • 25 jaar lang geïndexeerde huuropbrengsten, ongeacht bezettingsgraad
  • Ervaren, beursgenoteerd exploitant
  • Toeristische toplocatie in Antwerpen
  • Fiscale voordelen, teruggave van btw op aankoop

 

Meer informatie?Bij het verzenden gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.

Meer weten over het volledige project?